schrijfinspiratie

Woordenkabinet
o t/m z

In de laden van het woordenkabinet vind je informatie over het item en een link naar de schrijfspecialisten die je er mee verder kunnen helpen.

Zie je niet direct wat je zoekt?  Zoek je iets anders? Laat het ons weten: we denken graag met je mee.

woordenkabinet - ikwilschrijven.nl

O - P

 Met downloadbare lesprogramma’s, inspiratieopdrachten in je mailbox of  ‘zoomsessies’: thuis of op je werk schrijven achter je PC kan een uitkomst zijn.

Bij wie>>

Een persbericht is een bericht met nieuwswaarde. Kort, concreet en compleet. Met een goed geschreven persbericht breng je kranten, tijdschriften, tv, radio en digitale media op de hoogte van het nieuws dat je wilt delen.  Hoe aantrekkelijker het persbericht, hoe groter de kans dat het wordt overgenomen.  

Bij wie en waar>>

Zie ook: interviews/journalistiek schrijven, zakelijk schrijven

In een prentenboek vertellen tekst en illustraties samen het verhaal. In veel prentenboeken moet een probleem worden opgelost. Een verhaalvorm met herhaling werkt dan vaak goed. Prentenboeken met een filosofische insteek nodigen uit tot gesprekken en reflectie. Soms dienen prentenboeken een specifiek educatief doel; aparte categorieën zijn prentenboeken voor oudere kinderen en voor volwassenen.

Bij wie en waar>>

Zie ook: kinderliedjes-versjes-verhalen

Via projecten op school maken leerkrachten, leerlingen en studenten kennis met vormen van creatief schrijven. Naast het zelf schrijven van verhalen en gedichten is er in projecten ook ruimte voor crossovers met andere kunstdisciplines. Als manier van onderzoeken, in presentatievormen en tentoonstellingen.  

Met wie en waar>>

R

Zoals de naam al zegt dient de inhoud van een readymade-gedicht zich kant-en-klaar aan.  De schrijver kiest materiaal, haalt het uit de alledaagse context en maakt een indeling in versregels. Een boodschappenlijstje, een gebruiksaanwijzing, een routebeschrijving; een mededeling, gespreksflarden, of een krantenkop: in principe kan zo alles poëzie zijn. Bekende readymade-dichters zijn Armando, Cees Buddingh’ en K. Michel.

Bij wie en waar>>

Zie ook: gedichten /poëzie schrijven

Een reclametekst die doet wat-ie moet doen is helder, geloofwaardig en to-the-point. Vertel in geuren en kleuren over de oplossing van een herkenbaar probleem, laat zien wat de klant kan verwachten. De toon kan serieus zijn, een vleugje humor kan ook werken: wanneer je denkt vanuit je potentiële klanten vind je de juiste invalshoek voor een pakkende reclametekst.

Bij wie en waar>>

Zie ook: zakelijk schrijven

Wie veel reist heeft vaak veel te vertellen. Een reisverhaal is een reportage waarin historische feiten en persoonlijke indrukken worden beschreven. Als herinnering voor later, of om anderen te informeren.

Bij wie en waar>>

Zie ook: schrijfreis / schrijfvakantie

Bij rouwverwerking kan schrijven troost bieden. Want verwerken begint vaak met verwoorden. Het helpt als je herinneringen vastlegt en via je pen onderzoekt. In een taalspel, door te schrijven vanuit onverwachte invalshoeken of door op zoek te gaan naar vergelijkingen. 

Bij wie en waar>>

Zie ook: therapeutisch schrijven

S

Bij ieder sinterklaascadeau hoort een spetterend sinterklaasgedicht. Maakt de schrijver het zichzelf gemakkelijk dan moet de ontvanger genoegen nemen met rammelend rijm, plagerijen en vermaningen.
Rijmwoordenboeken en rijmschema’s helpen voor wie het serieuzer wil aanpakken, aandacht voor ritme en de plaats van de klemtoon ook.

Bij wie en waar>>

Zie ook: gedichten / poëzie schrijven, rijm en metrum

Spoken Word is een zeer toegankelijke vorm van literatuur, recht vanuit het hart geschreven. Poëtische teksten worden gemixt met muziek, zang of dans in een ritmisch gesproken voordracht. Spoken Word gaat verder dan traditionele voordrachtspoëzie, ook interactie met het publiek speelt een rol. Het is een krachtige manier om te laten horen wat je bezig houdt.

Bij wie en waar>>

Toen de boekdrukkunst nog niet bestond, werden verhalen eindeloos doorverteld. Dat lukte alleen als er veel beeldende elementen in zaten. Storytelling is de kunst om een verhaal kort en krachtig, invoelbaar of grappig weer te geven. Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt voor marketing en krachtige reclameboodschappen.

Bij wie en waar>>

Kijk ook bij copywriting, korte verhalenreclameteksten, zakelijk schrijven 

Sch

In een schrijfcafé komen schrijfliefhebbers samen om onder het genot van een kopje koffie of thee, ongedwongen en zonder prestatiedruk te schrijven aan de hand van inspirerende opdrachten. Veel, weinig of helemaal geen schrijfervaring; iedereen is er welkom.  

Bij wie en waar>>

Een schrijfcoach geeft individuele begeleiding bij het schrijfproces. Heb je de wens om je werk te publiceren, dan kan investeren in een schrijfcoach een goed plan zijn. Samen bekijk je waar in het traject je begeleiding wilt. 

Wie en waar>>

Kijk ook bij tekstadvies

In een schrijfcursus vergroten deelnemers hun schrijfvaardigheid. Ze maken kennis met diverse schrijftechnieken en leren hoe je deze toepast; ze verdiepen zich in één bepaald genre of gaan op ontdekkingstocht naar de verschillende mogelijkheden van creatief schrijven.
Schrijfopdrachten worden vaak vergezeld van een theoretisch kader en inspirerende voorbeelden uit de literatuur.
Het geven en ontvangen van feedback is in een schrijfcursus een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Bij wie en waar>>

Tijdens een schrijfdag staat altijd iets centraal. Je kunt bijvoorbeeld een hele dag aan de slag met een bepaald thema, met de vormgeving van teksten, schrijftechniek(en) of bepaalde poëzie- of prozagenres. Schrijfdagen  worden vaak georganiseerd bij actuele thema’s, bij culturele en maatschappelijke projecten en kunstmanifestaties.

Bij wie en waar>>

Wie beter wil leren schrijven kan terecht bij een schrijfdocent, of anders gezegd: een docent creatief schrijven. Schrijfdocenten weten veel van schrijfprocessen en schrijftechnieken en ze hebben kennis in huis over het schrijven in allerlei genres. Daarnaast hebben ze geleerd hoe je schrijvers begeleidt, inspireert en stimuleert

Wie en waar>>

Bij een schrijfmarathon schrijf je aan een stuk door in verschillende rondes. Een ochtend, middag of hele dag aan de gang met één thema of met verschillende manieren van creatief schrijven. Door zo te schrijven, verleg je je grenzen. De ervaring leert dat je innerlijke criticus dan de mond wordt gesnoerd, waardoor je steeds meer vrijheid voelt bij het schrijven.

Bij wie en waar>>

Ontdekken wat je kan en wat er mogelijk is op schrijfgebied draagt bij aan schrijfplezier.  Samen schrijven, experimenteren met taal, ideeën en geschreven teksten uitwisselen en vormgeven geven veel voldoening.

Bij wie en waar>>

 

Een schrijfreis of schrijfvakantie biedt gelegenheid om in een andere omgeving te schrijven, nieuwe inspiratie op te doen en je volledig te concentreren op het schrijven.  Afhankelijk van de organisatie is er één docent of meerdere. Soms zijn er specifieke thema’s of schrijfdoelen.

Bij wie en waar>>

Verbeelding en talent zijn belangrijke factoren bij het schrijven van aantrekkelijke teksten. Daarnaast is schrijven ook een ambacht en doe je er als auteur goed aan te blijven werken aan je schrijftechniek. Onderzoek de aanpak van verschillende schrijvers in verschillende genres, experimenteer met stijlfiguren, probeer van alles uit. Onderzoek je vervolgens wat de effecten zijn op wat jij schrijft dan vergroot je bekwaamheid als schrijver.

Bij wie en waar>>

Meedoen aan een schrijfwedstrijd werkt stimulerend. Je schrijft met een bepaald doel en met een deadline. Soms geeft de jury een beknopt leesrapport, waardoor je meer inzicht krijgt in je werk. Daarnaast kan het bekendheid opleveren, zeker als het mogelijk is het werk te presenteren.  

Hier kan je terecht om je voor te bereiden op een schrijfwedstrijd  >>

De oude Grieken hielden zich er al mee bezig: schrijven met kunst (Ekfrasis). Tot op de dag van vandaag is kunst in allerlei vormen een rijke inspiratiebron. Schrijven naar aanleiding van kunst in de openbare ruimte, in tentoonstellingen, voorstellingen, film etc. verdiept het waarnemen, het kijken en interpreteren. Vervolgens is het aan de schrijver om zijn ervaring te vangen in taal.

Bij wie en waar>>

T - Z

Wie wil of moet publiceren kan een tekst laten analyseren. Afhankelijk van het doel kunnen auteurs advies krijgen over vorm, inhoud en schrijfstijl om hun werk aantrekkelijk te maken voor een bepaald lezerspubliek.

Bij wie en waar>>

Onderzoek naar schrijven als therapie toont aan dat het gezond is om bij emotionele ontreddering of trauma te schrijven. En hoewel het gaat om beschrijvingen van autobiografische ervaringen of gebeurtenissen hoeven deze teksten niet beperkt te blijven tot de leefwereld van de schrijver. Verhalen, gedichten of beschrijvingen die ontstaan door therapeutisch schrijven kunnen ook bij andere lezers emoties losmaken.

Bij wie en waar>>

Zenschrijven of meditatief schrijven helpt je om tot rust te komen of nieuwe inzichten te vergaren. Met een inspirerende opdracht schrijf je in stilte, alleen of tegelijk met anderen gedurende een afgesproken tijd achter elkaar door. Het tempo van je gedachten voegt zich naar dat van je pen.

Bij wie en waar>>