schrijfinspiratie

Woordenkabinet
a t/m n

In de laden van het woordenkabinet vind je informatie over het item en een link naar een overzicht van schrijfspecialisten die je daar mee verder kunnen helpen.  Zoek je iets anders? Laat het ons weten: we denken graag met je mee.

woordenkabinet - ikwilschrijven.nl

A - B

Art Journals zijn geïllustreerde dagboeken die doen denken aan oude schoolagenda’s. Met een combinatie van woord en beeld vang je jouw dag. Je maakt alles zelf, en alles mag: knippen, scheuren, plakken, tekenen, kalligraferen, kleuren, stempelen en schrijven. Het maken van een Art Journal is geliefd over de hele wereld.

Bij wie en waar>>

Al sinds de 16e eeuw worden er beeldgedichten geschreven. Als inspiratiebron is beeldende kunst onverminderd populair; en niet voor niets. In de verbinding tussen woord en beeld kun je een persoonlijke kijk delen, het beeld een stem geven of er zelf mee in gesprek gaan, het onzichtbare zichtbaar maken. Op Instagram is het genre een ware hype.

Bij wie en waar>>

Zie ook: gedichten /poëzie schrijven, schrijven en kunst, internetgedichten 

Een biografie is een beschrijving van iemands leven, waarin naast feitelijke gebeurtenissen een beeld wordt geschetst van karakter en achtergrond. Als bron wordt naast historisch materiaal vaak gebruik gemaakt van privémateriaal zoals brieven, memoires en dagboeken. Na een overlijden wordt er vaak gevraagd naar een korte biografische schets, ook wel levensbericht of necrologie genoemd.

Bij wie en waar>>

Zie ook: Levensverhaal/ autobiografie

Een blog is een persoonlijk artikel op internet. Met een blogartikel kun je mensen inspireren, je mening verkondigen, beleid beïnvloeden of klanten aan je binden. Websites waar regelmatig nieuwe blogs verschijnen worden eerder gevonden via zoekmachines.

Bij wie en waar>>
Kijk ook eens bij zakelijk schrijven

Veel mensen dromen ervan om ooit een boek te schrijven. Een boek met één langer verhaal of meerdere korte, een verzameling van columns, blogs of gedichten. Of een boek met tips, recepten of lesideeën op een bepaald gebied. Vaak hebben mensen wel een onderwerp in gedachten, maar dan? Hoe doe je research en hoe maak je er een boeiend geheel van?

Ontdek bij wie en waar je verder komt>>

Kijk ook eens bij manuscriptbegeleiding, literair advies / schrijfadvies, schrijfcoach, schrijfconsult

C - E

In columns delen schrijvers een uitgesproken visie op de actualiteit of een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld voetbal of de natuur. Er zijn ook columns over het persoonlijke leven van de auteur. Een goede column roept verschillende reacties op: de lezers zijn het er helemaal mee eens of juist helemaal niet.  

Bij wie en waar>>

Copywriting is het schrijven van korte, wervende teksten. Slogans, slagzinnen, pakkende teksten voor websites, blogartikelen, folders, en nieuwsbrieven. SEO-copywriters zijn gespecialiseerd in het schrijven van teksten die gericht zijn op de vindbaarheid door zoekmachines. 

Bij wie en waar>>

In een dagboek worden persoonlijke (dagelijkse) belevenissen beschreven. Vaak voor eigen plezier, soms voor het krijgen van inzicht. Maar er kan meer:  door zorgvuldig analyseren en op zoek te gaan naar verbanden en patronen kunnen uit dagboekfragmenten betekenisvolle verhalen tevoorschijn komen.

Bij wie en waar>>
Zie ook: biografie, familiegeschiedenis, levensverhaal/autobiografie

Gedichten zijn er in allerlei soorten en vormen. Hedendaags en eeuwenoud. Vormvast en vrij: afscheidsgedichten, ballades, beeldgedichten, feestgedichten en flarfs; haiku, kinderrijmpjes, plezierdichten, poetry slam en puntdichten; readymades, sixpacks, sonnetten, spoken word, straatpoëzie, trioletten, vrije verzen – en nog veel meer. Bij ieder gedicht gaat het om verdichten: veel zeggen met weinig woorden.   

Bij wie en waar>>

Steeds meer auteurs en uitgeverijen kiezen er voor om hun boeken ook digitaal uit te brengen. Het vormgeven van zo’n uitgave vraagt speciale aandacht, zeker wanneer er in de ‘papieren’ versie afbeeldingen of tabellen zijn gebruikt.

Bij wie en waar >>

Het schrijven van educatief materiaal is maatwerk. Helder, met een goede structuur, kort en bondig zonder iets weg te laten. Lesbrieven, lespakketten, modules, instructieboekjes, infobladen, werkbladen, modules, projectbeschrijvingen; pas als ze goed geschreven zijn wordt er mee gewerkt.

 

Bij wie en waar>>

Teksten moet je vloeiend kunnen lezen. Ze moeten kloppen en tot de verbeelding spreken. Bijna iedere schrijver wordt na verloop van tijd blind voor zijn of haar eigen werk: een eindredacteur geeft suggesties en corrigeert, zodat een tekst staat als een huis.

Bij wie en waar>>
Zie ook: individuele schrijfbegeleiding, manuscriptbeoordeling, proeflezers / meelezers, uitgeven

In een literair essay onderzoek je al schrijvend een bepaald onderwerp. Dat begint met een centrale vraag; die wordt verkend met beelden, herinneringen, associaties en verrassende gedachtesprongen. Door het zoeken naar verbanden en relaties kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Als literair genre biedt het ruimte om non-fictie een verhaal te geven.

Bij wie en waar>>

F - G

Het is bijzonder om je te verdiepen in het leven van je familie. De achtergrond te leren kennen van een verre tante of een overgrootmoeder. Om uit alle informatie een boeiend verhaal te laten ontstaan moet je keuzes maken, dingen weglaten, vereenvoudigen. Zorgen dat er ruimte is voor de lezer om er ook iets van zichzelf  in te herkennen.

Bij wie en waar>>

Fantasy is de verzamelnaam voor verhalen waarin magie, verzonnen werelden en niet-bestaande wezens een rol spelen. Ook science-fiction, horror en magisch realisme vallen in deze categorie. Vaak spelen de verhalen zich af op de grens van twee werelden. Het is de kunst geloofwaardig te schrijven en tegelijkertijd de lezer te verrassen.

Bij wie en waar>>

Wie schrijft, blijft. Maar hoe blijf je schrijven? Iemand die meeleest, kan je aan de gang houden of een tekst vlot trekken met tips en opbouwend commentaar.  

Bij wie en waar>>

Kijk ook bij Literair advies / schrijfadvies , proeflezers / meelezers, schrijfcoach

Een boek schrijven is niet voor iedereen haalbaar. Wil je toch dat het er komt, dan zijn er professionals die je kunnen helpen. Een ghostwriter zorgt ervoor dat jouw verhaal precies volgens jouw wensen op papier komt te staan. Met uiteraard jouw naam eronder, of op de kaft.

Bij wie en waar>>

H - K

Drie versregels met in totaal 17 lettergrepen vormen samen een natuurgedicht dat één ademtocht lang is. Dat is de  Haiku. Deze oude Japanse dichtvorm is zeer geliefd; in Nederland en Vlaanderen zijn diverse Haikuverenigingen en Haikukringen en er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd.

Bij wie en waar>>

Een schrijfcoach geeft individuele begeleiding bij het schrijfproces. Hij of zij gaat in op specifieke vragen, adviseert en helpt bij het vinden van oplossingen voor valkuilen. Met individuele begeleiding ontwikkel je jouw schrijverschap, waardoor je teksten beter tot hun recht komen.  

Bij wie en waar>>

Zie ook: schrijfcoach

Voor het maken van internetgedichten halen schrijvers hun inspiratie van internet. De basis is een selectie aan opvallende, grappige of alledaagse teksten. Soms wordt er gebruik gemaakt van een zoekmachine.  Een van de meer bekende genres is Flarfen.
Voor internetdichten zijn geen vaste regels. Volzinnen of losse woorden, met of zonder leestekens, wel of geen klankverbanden of rijmschema’s; het draait vooral om taalspel en zeggingskracht.

Bij wie en waar>>

Zie ook: Readymade

Bij het schrijven voor kinderen is het van belang de juiste toon te vinden, want het zijn kritische lezers en luisteraars. Met kennis van zaken over een goede opbouw, gedoseerde spanning, geloofwaardigheid, fantasie, humor én inzicht in de ontwikkeling van kinderen kun je veel bereiken.

Bij wie en waar>>

Zie ook: prentenboek

Het korte verhaal is de sprint van de literatuur. In een kort verhaal staat geen woord te veel, en toch past alles er in: verrassende plots, spanningsopbouw, levendige dialogen en geloofwaardige personages. Aparte genres binnen de korte verhalen zijn de Six Word Stories en het Zeer Korte Verhaal, meestal kortweg ZKV genoemd.

Bij wie en waar>>

L - N

In een levensverhaal of autobiografie laat je anderen zien wij jij bent en wat in jouw leven van belang is. Het schrijven is vaak een intensief en boeiend proces. 

Bij wie en waar>>

Zie ook: biografie, dagboek, familiegeschiedenis

Light Verse is een genre binnen de poëzie met luchthartige, humoristische en satirische gedichten. Naast het gebruik van woordspelingen en droge humor zijn ritme en rijm cruciaal. Bekende voorbeelden van Light Verse zijn limerick en ollekebolleke. Die laatste is bedacht door taalvirtuoos Drs. P.  Deze onbetwiste meester van het genre gaf het de Nederlandse naam plezierdichten.  

Bij wie en waar>>

Zie ook:

gelegenheidsgedichten / feestgedichten

Een limerick is een populaire dichtvorm met een verrassende, humoristische of dubbelzinnige inhoud. De moeilijkheidsgraad bij het schrijven word nogal eens onderschat: een limerick moet aan veel technische eisen voldoen én grappig zijn.

Bij wie en waar>>

Zie ook: Light Verse / plezierdichten