over de expertise van docenten en coaches

Schrijvers begeleiden is een vak

Moet je talent hebben om te kunnen schrijven?  Als  schrijver geboren zijn? Een mooi idee. Want dan weet je precies wat je wilt schrijven, en hoe. En je hebt de gave om je woorden in één vloeiende beweging op papier te zetten. 
Maar als je ontdekt dat het voor jou zo niet werkt, dan zijn er professionals die je kunnen begeleiden. 

vakmensen

Expertise

Wie gitaar wil leren spelen, zoekt een gitaardocent. Wie beter wil leren schrijven kan terecht bij docenten creatief schrijven. Ze weten veel van schrijfprocessen en schrijftechnieken en hebben kennis in huis over het schrijven in allerlei genres. Daarnaast hebben ze geleerd hoe je schrijvers begeleidt, inspireert en stimuleert. Van beginner tot zeer ervaren.

Vakmensen

Goed kunnen schrijven is een vak. Schrijvers begeleiden ook! Daarom zijn er sinds 2012  inhoudelijke richtlijnen voor instellingen die schrijfdocenten opleiden.  Gecertificeerde docenten beschikken over flink wat kwaliteiten.

En een schrijfcoach?

De focus van een schrijfcoach ligt vaak op individuele begeleiding.  
Schrijfcoaches zijn goed in doorvragen en het maken van een eerste analyse of quickscan. Wat wil je eigenlijk bereiken? Wat heb je al in huis? Is de opbouw van je teksten logisch, hoe is je taalgebruik, past wat je schrijft bij de doelgroep die je wilt bereiken, vertel je ook echt wat je wilt zeggen?

Blijven leren

Taal is levend: er ontstaan voortdurend nieuwe vormen van expressie. Schrijfspecialisten zijn nooit uitgeleerd! Via het Netwerk Schrijfdocenten blijven ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Ze volgen ook regelmatig masterclasses waar ze verdieping en extra kennis opdoen van genres, doelgroepen en speciale werkvormen.

schrijvers begeleiden

Brood bakken zonder diploma

Lesgeven in creatief schrijven is een vak dat je kunt leren. Esther Bevers is breed opgeleid in het doceren en begeleiden van schrijvers. Over het volgen van de opleiding schreef ze een artikel.

zaaien in de talentuin

Zaaien in de Talentuin

Een blik achter de schermen in de praktijk van een schrijfdocent: Miriam Jansssen schreef een boek over haar ervaringen en deelt daarin tips voor schrijvers én schrijfdocenten.